Fredrik Landergren. SAK (2003)

 
  Fredrik Landergren
Konstnär på Skarvesäter, 2002, detalj
Olja på duk
225 x 205 cm

Fredrik Landergren
Samtida realistiskt måleri: ”Krasch!”

27 mars – 4 maj 2003

Stora landskapsmålningar med från- ovan -perspektiv, vyer med stillhet och för kontemplation. Men också smärta, sorg och chock daterat 11 september 2001. I Fredrik Landergrens utställning med realistiska målningar möts det sköna och det brutala. Upplevelser, stunder och situationer där vi stannar upp. Händelser som sker inuti oss eller utanför oss. Kan vi välja eller värja oss?

Fredrik Landergren rönte stor uppmärksamhet i massmedierna då han ställde ut sina fotorealistiska målningar, föreställande sitt hem, på Konstnärshuset i Stockholm. Då, liksom nu inspireras han av ljuset och som han själv säger i texten till sin katalog ”Contemporary realistic painting” :
Många känner nog igen en lång målartradition i detta. Där syns förmodligen påverkan från så pass olika konstnärer som Vermeer, Bonnard och Richter. Samtidigt som det är något annat.

Fredrik Landergren är född i Stockholm 1957.

1984 – 89 Konstfack, måleri

Utställningar i urval:
1996 Doktor Glas, Stockholm
2000 Konstnärshuset, stora galleriet
2001 Konstepedemin, Göteborg

Representerad (urval)
Statens Konstråd, Sveriges Riksdag
Stockholms Landsting, Bonniers