SAK Edition nr 2, 2013: Dubbelporträtt av Annica Karlsson Rixon

Material: pigment print

Mått: 32,9 x 48,3 cm

Pris: 3 000 kr

Upplaga: 30 exemplar. Kontakta info@konstforeningen.se för att beställa ditt ex!

Årets andra multipel

Annica Karlsson Rixon har med en stor portion humor och ett skarpt sinne för sakernas tillstånd tagit fram årets andra multipel till SAK:s medlemmar. Konstnären bjuder på en bild där tankar på åldrandet tar form i flera bemärkelser. Verket porträtterar kanske ett par, nästan en tvärhand höga, mot en generös mycket vit bakgrund vilket ger ett intryck av att de nästan ser ut att vilja träda ut ur bilden. De vill oss något i all sin anspråkslöshet med sina blickar och sina gester där de står i vardagskläderna. Dubbelporträtt är titeln.

Annica Karlsson Rixon är utbildad inom en dokumentär fototradition och samtidigt med konstnärer som Annika von Hausswolff, Lotta Antonsson, Maria Miesenberger mfl slog hon igenom internationellt i början av 90-talet med idébaserat fotografi. Hon har återkommande arbetat med porträtt och sedan 90-talet har hon fotograferat sig själv, konstnärskollegor och vänner med ibland konsthistoriska nyckelverk som referenser. De senaste åren har Annica Karlsson Rixon ägnat sig åt konstnärlig forskning i fotografisk gestaltning vid Akademin Valand och under en skrattfylld pratstund som fördjupats via en e-postintervju får vi en bild av vad en konstnär i sina bästa år har för tankar.

Kan du berätta om bakgrunden till multipeln?

– Jag har under mer än tio år arbetat med en rad större konstnärliga projekt som sträckt sig över flera år och som presenterats som stora installationer. Det har varit några otroligt intensiva år. När jag så fick frågan från SAK att göra en multipel som speglade var jag befinner mig som konstnär idag så blev jag lite ställd. Man arbetar så fokuserat och reflekterar över den konst man gör men var befann jag mig i livet idag? Jag fick en impuls att ta ett självporträtt, något jag inte gjort på länge.

I verket Dubbelporträtt ser det ut som om du liksom plötsligt hamnat i ett åldrande genom att ha på dig en äldre generations kläder. En slags iscensättning och samtidigt ett performativt grepp om ett förväntat åldrande. Vill du berätta?

– Hmm, min arbetsprocess ser ut så att jag börjar i det visuella, ett tänkande med bild, med fotografi. Kunskaper och intressen formuleras i verket, både empiri och teori. Det är oftast först i efterhand som ordsättandet börjar. Vad jag vill säga är att jag egentligen inte formulerat mig så mycket i ord kring Dubbelporträtt ännu… Men jag tänker mig inte att det är att iträda sig någon annans kläder utan att bli någon i kläderna, så ja, performativt. Jag känner både en skräck och en värme inför att se figurerna som framträder i bilden. Och jag fnissar. Möjligen en aning nervöst.

Läs en längre intervju med fler bilder av Annica Karlsson Rixon i medlemstidning nr 2/2013 HÄR.

Text: Jennie Fahlström