SAK Edition 3 – 2015: Allt är bra av Ulrika Sparre

RELEASE SAK EDITION 3 – 2015

Tisdag 15 december kl 13.00

Release av ALLT ÄR BRA av Ulrika Sparre

Material: Klocka i brons, handtag av trä, väst och pins

Mått: Klocka 18 x 9 cm

Upplaga: 30 exemplar. Kontakta info@konstforeningen.se för info om kvarvarande ex!

Pris: 3 600:-

clh_ulrika_sparre_SAK EDITION #_2015

Allt är bra heter årets sista multipel av Ulrika Sparre (f. 1974). En klocka som vi kan ringa i för att skapa trygghet hos vår omgivning trots att det finns faror nästan överallt i både små och stora världar. Rädslan får helt enkelt inte ta överhanden över vår vardag. Genom att anta dåtidens roll som stadsvakt vill konstnären återta en viktig funktion som i våra alarmerande tider gått förlorad. Självklart är det inte bra överallt men det är heller inte bara dåligt tycks konstnären ropa när hon ringer i sin klocka på vandringar runtom i landet. Om bakgrunden till verket och vårt förhållande till rädsla berättar konstnären i SAK:s intervju i kommande medlemstidning som skickas till medlemmarna den 4:e december. Här ett kort utdrag.

Kan du berätta om Allt är bra som performance, då du går med reflexväst och ropar ”Allt är bra!” samtidigt som du ringer i din klocka i olika delar av landet?

-Budskapet ”Allt är bra” kan tolkas på många plan. Antingen blir man provocerad och tänker att vadå, allt är inte bra. Eller så är allt bra. Eller så tänker man: Fanns det tidigare ett hot? Varför har ingen varnat mig? I filmen går jag i skogen i Kristinehamn med min klocka och ropar ”Allt är bra!”. Det är ingen som hör utom träden. I nästa sekvens går jag på huvudgatan i Kristinehamn en söndag, det var inte en kotte ute då. Jag gjorde samma performance på Rörstrandsgatan i Stockholm och då gick jag och skrek ”Allt är bra!” i rusningen. Det var väldigt läskigt. Där fanns 40-talister som såg glada ut när jag ropade mitt budskap medan yngre människor kände sig mycket mer hotade. De såg arga ut, kom inte här och stör mig när jag går här med min Iphone, ungefär. Ingen har riktigt vågat stoppa mig. Samtidigt har jag en reflexväst på mig och då uppfattas man nästan som en myndighetsperson, vilket förmodligen också bidrar till att ingen ingriper.

Kan du berätta om Allt är bra som multipel till SAK?

– Multipeln består av en klocka, en väst och pins med budskapet ”Allt är bra”. Genom dessa saker kanske vi kan överrösta oron och skapa en tryggare värld omkring oss. Ibland möter jag personer som ser budskapet ”Allt är bra” på min jacka och gärna vill bli ambassadörer för projektet och ofta får jag höra från personer som verkligen tagit till sig detta budskap i sin vardag när de kanske hakat upp sig på något eländigt. Så genom multipeln kan vi skapa många ambassadörer för ”Allt är bra”.

clh_ulrika_sparre_SAK EDITION 3_2015

Fotografi: Christopher Hunt