KULTURHELG

Det är äntligen långhelg och den kan du lätt fylla med konst och kultur trots att många museum och teatrar håller stängt! Återigen har vår praktikant Emelie samlat lite tips på spännande digitala sätt att uppsluka mer kultur:

Denna gång har jag valt att fokuserat på konst och kultur som ni kan uppleva från soffan för att kunna få den viktiga avslappningen men samtidigt den stimulans som det kreativa sinnet behöver extra av just nu.

Foto: UR

foto: UR

Först passar jag på att tipsa om serien ARTITYD – ATELJÉN och avsnitt ett, Måleri, där de bland annat träffar konstnären Carl Hammoud. Carl Hammoud är den konstnär som står bakom SAK’s uppdragsverk 2020 och hans verk kommer således att vara med i årets lotteri – som ni, våra medlemmar har chansen att vinna! Avsnittet ger en till möjlighet att bekanta sig med Carl Hammoud och hans process ännu mer!

UR har även såklart fler dokumentärer inriktade på konst och kultur som  är helt gratis att streama!

En till gratistjänst är SVT Play. I följande stycke listas några av mina favoriter av de kulturdokumentärer och inslag som erbjuds!
foto: SVT Play

Konsthistorier är en dokumentärserie som gör dubbla konstnärsporträtt. I varje avsnitt presenteras en svensk konstpionjär tillsammans med en samtida konstnär som får kommentera sina egna tankar kring den andres konstnären verk och bedrifter samt får begrunda sin egen skapandeprocess. Tips på avsnitt är Tunnelbanan där serien tar Siri Derkerts konstnärskap och konst i besittning tillsammans med den omstridda graffitikonstnären Nug.

I programmet kulturprogrammet
Sverige! får en möta kulturpersonligheter runtom i Sverige. I ett av de senaste avsnitten Loulou Lamotte, konst i coronatid, Sätergläntan” får en bland annat möta konstnären Malin Bailey Appelgren som nu i det rådande klimat vänt sig till digitala plattformer för att nå ut till sin publik och till nya betraktare.

Hilma af Klint har de senaste åren, efter nästan ett halvt sekel utan vetskapen kring hennes maffiga konst, blivit otroligt uppmärksammad. Hösten 2018 öppnade en utställning med hennes konst på Guggenheim museet i New York, och utställningen slog dessutom besöksrekord under de månader den var öppen. 2019 kom även Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint, en dokumentärfilm som skildrar Hilma af Klints storslagna och andliga konst och presenterar konstnären som under så lång tid var “oupptäckt”.

foto: SVT Play

En kväll på Muése d’Orsay – är en dokumentärfilm som spenderas på det franska museet Musée d’Orsay. Tillsammans med bland annat konstnären Marina Abramović och koreografen Sasha Waltz visas kända konstverk från museets samling upp och en får uppleva de tankar och känslor som uppstår vid betraktande av några av konsthistoriens största konstverk.

Dokumentären beskriver även skiftet som skedde i samhället då den “moderna tiden” begynnande och hur konsten och konstnärerna således påverkades. Musé d’Orsay huserar just konst från den gryende moderna tiden fram till sekelskiftes andra decennium.

Konst som retat mångaär en serie som i korta avsnitt presenterar ett utvalt verk och dess skapare. Fokuset ligger på verk som haft kontroversiella motiv eller av någon anledning fått mycket blandad kritik och uppståndelse. På under 10 minuter får du lära dig mycket och beundra underbara verk tillsammans med Bengt Lagerkvist. Tips på avsnitt är nr 11 av 12,  Modern, där ett av Lena Cronqvists verk är i ljuset.

Foto: Netflix

Struggle: The life and Lost Art of Szukalski – är ni sugna på mer konst utanför Sveriges gränser och vill bekanta er med en nästan glömd mästare. Stanislaw Szukalski var både skulptör och målare och böljde mellan många olika stilar, surrealism, romanticism, futurism, expressionism etc. Szukalski föddes i Polen 1893 och hade en god konstnärskarriär ända frams till andra världskriget då flykten tog honom till USA. I det nya klimatet och samhället fick han mindre uppmärksamhet och han och hans konst började att glömmas bort. På senare år har hans livs gärningar åter börjat kommit i ljuset, och i denna dokumentär får man möta den energiske och galne mästaren. Dokumentären kan ses på Netflix.

Tyvärr har många teatrar etc. fått ställa in sina program pga. rådande situation, fördelen är dock att flera nu istället erbjuder digitala föreställningar
:
foto: Sören Vilks

Dramaten har en ny playtjänst och i deras utbud finns bland annat Vilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna som ni dessutom kan se helt gratisDramat sattes upp våren 2014 av Irea Kraus bland annat med Stina Ekblad som Kristina och Rolf Lassgård som Karl-Oskar. Här finns en recension av Lars Ring i SVD (28-04-2014, hämtad 23-04-2020) av just denna uppsättning av pjäsen.

Operan erbjuder livesändningar av föreställningar via en liknande playtjänst. I utbudet finns dokumentären Livet på operean där man får möjligheten att uppleva det som annars är dolt bakom ridån.

Foto: Micke Sandström

foto: Micke Sandström

Uppsala Stadsteater erbjuder oss att gratis se föreställningen Meningen med döden via digitala medier. Föreställningen hade premiär tidigare i år, 25 januari, och hann således inte visas så länge som det var tänkt, och att vi nu har chans att se den gratis är otroligt generöst och roligt! Recension här!

Hoppas något av tipsen passar för soffmyset i helgen! Ta hand om er, och trevlig helg!
/ Emelie Conrad