Main Gallery, Stockholm: Karolina Holmlund (11/11-13/12)

holmlundKarolina Holmlunds ”Det viljelösa projektet” är ett av den svenska samtidskonstens mest intressanta projekt. Det påbörjades 2002, och avslutades förra året. Då hade 12 personer med varierande bakgrund bestämt vad hon skulle måla. På Main Gallery – ännu en av Stockholms utställningsplatser som lever symbiotiskt med annan verksamhet, i detta fall ett arkitektkontor inrymt i SAK:s gamla lokal på Linnégatan – visar Holmlund verk från tiden före och efter ”Det viljelösa projektet”. De äldre verken skildrar en mänsklighet på drift bort från individualiteten. De nyaste är en svit målningar på papper från bilbränder, ett aktuellt tema i förvinterns svenska förortsgetton. Det är inga majestätiska bilkadaver à la John E Franzén som hon visar upp. De utbrända bilarna påminner mer om plågade kroppar, en påminnelse om den oförlösta och blinda agressivitet som ligger bakom hela fenomenet. Bilderna ger mersmak, eftersom vi har att göra med ett av de mest säregna unga konstnärskapen som formats på senare år. Vill du veta mer om ”Det viljelösa projektet”, läs vår intervju med Karolina Holmlund från 2005 (www.konsten.net/narbild/viljelosa.html). (Adress: Linnégatan 19)

Anders Olofsson

Bookmark and Share