Skulptur i Natur

Social distansering är en av de saker som gäller i dessa svåra tider och allt fler museer och gallerier håller stängt för att förebygga smittspridning. Men trots detta finns det sätt att mätta sitt konstbehov, och en skulpturvandring är en av de lösningarna.

Sedan 1937 har enprocentsregeln tillämpats i många svenska städer och i och med detta finns det mycket offentlig konst i våra omgivningar. En skulpturvandring ute i det fria är något du kan göra samtidigt som du tillämpar social distansering och fortsätter att uppleva konst. 

Här nedanför har vår praktikant Emelie listat skulpturparker eller tips på skulpturvandringar som går att göra runt om landet!

 

Faster av Liss Eriksson

Faster av Liss Eriksson Foto: Ann Eriksson

Arvika: Runt om centrala Arvika finns mängder av skulpturer utplacerade. Dessutom har en skulpturvandring i appen “Stigen” skapats för att förenkla din vandring. Ladda ner appen och sök på “Skulpturen Arvika”. Stigen har 21 punkter med en staty på varje plats och vandringen är på 11 km. Du kan korta ner den genom att fokusera på punkterna inne i stan.

Faster av Liss Eriksson är ett av de verk en kan se under skulpturvanringen.

 

Borås: Borås som ibland är känd som skulpturstaden har mycket offentlig konst att erbjuda, därav sitt “smeknamn”. Borås stads egna hemsida erbjuder en väl utformad: “galleri-karta” där muralmålningar, statyer, museum etc. är markerade och bidrar med kort information om just det du finner intressant. Kartan gör det utmärkt för dig att välja en egen promenadslinga fylld med konst. Det finns även en mer utvald skuplturvandring framtagen av Borås Kostmuseum: Skulpturvandring Borås – 2020

Borås har även en skulpturvandringslinga inlagd i ”On spot story”, se nästa stad för mer info.

 

Enköping: I Enköping finns massvis med fina skulpturer och Enköpings Museum har producerat en konstvandring via On spot story. Med 31 stopp får du en fin promenad men även bra information kring skulptur och konstnär. Ladda ner appen och gå in på Enköping stad.
Länk till Appen: ”On spot story”

 

Gislaved: Gislaved Kommun har sammanställt en egen skulpturvandring som ni kan ta del av – både med karta och information kring verken. Skulpturvandringen beräknas ta runt 30 minuter. 

 

Gävle: För Gävle passar en konstrunda perfekt att ta i Stadsträdgården, i parken finns flera statyer och konstverk, bland annat Carl Milles ‘Musicerande änglar’ eller till exempel ‘Sommar’ av Nils Sjögren. Sedan kan man även röra sig över gångbron till Regementsparken och gå förbi Gävle Konstcentrum som ligger precis intill. Där har de nämligen ordnat en tillfällig “fönsterutställning”, ‘Under rådande omständigheter’, vilken visar upp konst utan att en behöver gå in i konstcentret. 

 

 

Järntorgsbrunnen/De fem världsdelarna av Tore Strindberg Foto: Bengt Kjellin

Järntorgsbrunnen/De fem världsdelarna av Tore Strindberg
Foto: Bengt Kjellin

Göteborg: Runt om Göteborg finns mängder med offentlig konst, och staden har även kommit med en hemsida för sin konst med en konstkarta. Via konstkartan kan du se vad för konst som finns omkring dig eller runtom Göteborg, dessutom erbjuder den mer information om varje konstverk under dess flik. 

Varför inte utgå från deras konstkarta, eller börja en vandring i Kungsparken och fortsätt över i Trädgårdsföreningen för att sedan gå längst Norra/Södra Hamnsgatan mot Kämpebron – en promenad på ca. 30-40 min. På vägen kommer du ha haft möjligheten att se upp till 25 olika konstverk och statyer! 

 

Halmstad: Halmstad Konsthall har ordnat en konstvandring via On spot story som man kan göra i staden. Den består av 17 stopp och leder dig till skulpturer och konstverk av konstnärer så som Pablo Picasso, Lena Cronqvist, Carl Milles, Annika Simonsson etc. Ladda ner appen och gå in på Halmstad stad för att nå konstvandringen!
Länk till Appen: Audioguides – Konst i Halmstad  

 

Hässleholm: Hässleholms kulturförvaltning har själva ordnat en Skulpturvandring och skulpturguide som tar med dig runt i staden för att upptäcka dess konst. Vissa av stoppen är dock inomhus, så vi rekommenderar att börja på stopp #5, alltså vid Vattugatan där Minako Masuis Vindens portar står. 

 

Flottaren av Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist Foto: Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist

Flottaren av Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist
Foto: Solveig Ueltzhöfer-Nyqvist

Karlstad: I Karlstad finns det mycket konst och där finns stora konstnärs-profiler, och vi har skapat en konstvandring för er som vill upptäcka konsten!

Konstvandrinen börjar vid Frödingeparken med skultpuren Liten dansös och slutar sedan på andra sidan av Klarälven vid statyn Flottaren – totalt bör konstvandringen ta ungefär en timme.

 1. Liten Dansös av Torsten Fridh, Frödingparken
 2. Uppståndelse av David Petterson, Parken vid Domkyrkan. Väl vid Domkyrkan om man vill förlänga sin konstvandring finns massvis med byster samt monument som går att beundra och ta in.
 3. Fredsstatyn/Fredsmonumentet av Ivar Johnsson, Stora torget 
 4. Torgdammen av Ove Lindblom Livsströmmen och Källan av Per Thorlin vid Stadsbiblioteket, Västra Torggatan
 5. Nu mot Museiparken och Sandgrundsparken: I dessa parker, som i princip går in i varandra, kan man stanna längre då det finns massor av offentlig konst; allt från byster, mer abstrakta verk och skulpturer som väcker känslor. Bland några av alla dessa är; Hand i hand av Lena Cronquist, Och solen har sin gång av Leo Petterson, Fur av Christina Jonsson, Kongen och Prinsen av Siri Bjerke etc.
 6. Bryggeriarbetaren av Gunnar Lundkvist, Museigatan 
 7. Cellisten av Liv Due, Karlstad Teater
 8. Selma Lagerlöf av Arvid Backlund, Karlstad Teater
 9. Flottaren av Solveig Nyqvist, Framför NWT-huset

Karlstad Kommuns Kultur och fritidsnämnd har gett ut en boken ‘Upptäck Konsten’ vilken samlat de flesta av stadens offentliga konstverk. Boken erbjuder kort läsning om varje verk och vill du göra konstvandringen mer informativ eller förlänga den är boken en bra idé! Boken finns även utgiven i online-version.

Kungsbacka en självguidad tur i centrum

Linköping: Konstrundan framtagen för Linköping inkluderar såväl modern som klassisk konst och den börjar i Stångåstaden med en modern muralmålning och slutar med en klassiker, Carl Milles Folkungabrunnen. Hela vandringen tar ungefär 1 ½ timme. Vill du korta ner vandringen ta bort de första två stoppen och håll dig mer centralt! 

 1. Foolish Fire av Katja Aglert och Oskar Aglert, Stångåstaden kv. Irrblosset
 2. Skulpturgruppen Alfa-Omega av Erik Höglund, Eskadern, Djurgårdsgatan 81-91 
 3. Stående flicka med paraply av Lena Cronqvist, i Seminarieträdgården vid Engelska Skolan (tal om att det ska utvecklas till en konstpark så gå runt lite och leta efter fler guldkorn innan ni går vidare till nästa stopp!)
 4. K.G. Bejemarks av Tage Danielsson-staty i närheten av Konsert & Kongress (Konsistoriegatan 7)
 5. Tjurpannana av Agneta Stening, utanför Länsmuseet, Gråbrödragatan/Vasavägen 
 6. Utomjording av Stina Opitz Timmermanstorget (Timmermansgatan 9)
 7. Metamorfos av Monika Goras, Järnvägsparken
 8. Tvätten av Erik Höglund, Kungsatan 16
 9. Folkungabrunnen men Folke Filbyter av Carl Milles, Stora Torget

 

Luleå: Konst på Kronan. I Träffparken i området Kronan har det sedan 90-talet funnits en skulpturpark. Konstverken kan ses året om och konsten skiftar mycket, på en konstvandring i Träffparken kan en se mycket olika stilar och konst från olika tidsåldrar. 

Luleå Kommun har även gjort ett digitalt sammandrag av Offentlig konst i Luleå.

 

Malmö: Det finns mycket skulpturer runt omkring Malmö, och således har flera kons- och skulpturvandringar tillkommit, Konstguiden och Rundvandring.
Den ena är mer omfattande och fungerar mer som en stor konstguide medan den andra är en kortare rundvandring. Vill man alltså gå en längre runda, basera din konstvandring på den första; Konstguiden.

Prinsarna på slottet av Christian Partos Foto: Stockholms Läns Museum

Prinsarna på slottet av Christian Partos
Foto: Stockholms Läns Museum

 

Norrtälje: I Norrtälje finns massvis med offentliga skulpturer, och kommunen har sammanställt en broschyr, ‘Konst i offentlig miljö’, med 41 stycken av skulpturer som finns i områdena Norrtälje, Rimbo och Hallstavik.

Prinsarna på slottet av Christian Partos (till höger) är ett av de verken som man kan se under en statyvandring i Norrtälje.

Varje sommar ordnar man även Konst i ån, en utställning i och i anslutning till Norrtäljeån som rinner genom Norrtäljes innerstad ut i Östersjön.

 

Nyköping: Nyköping har att bjuda på minst 40 offentliga skulpturer runt om i staden, och Nyköpingsguiden har sammanfattat och publicerat en broschyr om och karta över de alla – Skulpturvandring! Varför inte ladda ner broschyren och se vilka som finns i din närhet, eller ta dig ut på en skulpturpromenad för att få frisk luft och njuta av konsten! Bro För att se alla verk i centrala Nyköping skulle en vandring ta runt 2,5 h.

 

Piteå: Vid Norra Hamn i Piteå finns skulpturparken ‘Konstpark’ vilken innehar runt 20 olika verk av olika konstnärer och de flesta verken är på tema vatten. Vissa verk byts efter en viss tid ut för att göra plats för nya konstnärer vilket gör att parken ständigt håller sig spännande och kan återupptäckas gång på gång. 

 

Stockholm: Som Sveriges huvudstad undgås det inte att ha mycket offentlig konst och även att mycket material uppstår kring den. 

Stockholms stads har fixat en hemsida kallad Stockholm Konst, där finns en karta med markörer för alla offentliga konstverk, klicka på valfritt konstverk för att läsa mer om det.

Runt om Stockholmsområdet finns även ännu mer skulpturer och offentlig konst. 

I Sundbyberg ligger Marabouparken Konsthall och de erbjuder en vacker skulpturträdgård. Är du sugen för utflykt är detta ett perfekt alternativ för att komma bort och se lite skulpturer! Även ett bra utflyktsmål skulle kunna vara Drottningholms Slott då parken är öppen för allmänheten och innehåller massvis med klassiska skulpturer. 

Moderna Museet som för tillfället håller stängt har en liten park som är tillgänglig för allmänheten och som håller öppet och vilken erbjuder moderna konstverk i det öppna!

I Västertorp i Stockholm finns upp till 21 verk utplacerade, och stadsdelen räknades 2018 som Stockholms största offentliga skulpturpark – här finns mer info kring några av de konstverken . 

Sappho IV av Jaume Plensa Foto: Artipelag

Sappho IV av Jaume Plensa
Foto: Artipelag

På Värmdö ligger konsthallen Artipelag, som för tillfället stängt sina dörrar. Men deras skulpturträdgård hålls fortfarande öppen med fantastiska utsikter och konstverk. 

Ett av verken man kan se är Sappho IV av Jaume Plensa, som syns till höger tillsammans med den vackra utsikten man får uppleva på Artipelag.

På Kungl. Djurgården anordnar Prinsessan Estelles Kulturstiftelse skulpturutställningar sommartid, 2020 med Alice Aycock.

Sundbyberg har lanserat appen Kulturspåret, en satsning för att levandegöra konsten i området! Här kan du upptäcka konstverk, köra quiz eller gå på skulpturvandringar på teman som ”Sumpans stjärnor” och ”Nakna människor”.

Sölvesborg: Mitt i Sölvesborg finns en konstrunda vilken tar en genom staden och låter en på vägen se fantastiska konstverk. Rundan består av 18 stopp och under dess ca. 30 – 40 minuter får en möta både modern likväl klassisk skulptur.

 

Tjörn Skulptur i Pilane bjuder på samtidskonst i ett åtta hektar stort kulturlandskap, där du upplever konst i sällskap av fritt strövande får.

 

Umeå: Umedalens Skulpturpark är bland en av Sveriges största och innefattar runt 44 verk. Sedan 1994 har även parken ställt ut 190 olika konstnärer. Förutom den fantastiska öppenhet som statyerna står i är det även gratis att besöka.

 

Listen av Camilla Akraka Foto: Fredrik Larsson

Listen av Camilla Akraka
Foto: Fredrik Larsson

Har du redan besökt Umedalens Skulpturpark eller vill hålla dig mer centralt i Umeå? Då kan du gå den konstslingan som vi skapat och som består av 8 stopp och vilken tar ca 30-4o min; 
1) Skin 4 (Klädnypan i Folkmun) av Mehmet Ali Uysal, Östra Strandgatan 30. 

2) Constructing a new world av Jacob Dahlgren, Årstidernas park

3) Hoppare av Mikael Åberg, statyn sitter sittandes på en mur vid Kyrkparken.

4) Listen av Camilla Akraka, Rådhustorget

5) Standing man av Sean Henry, Rådhustorget

6) I want to be heard, I want to be found av Knutte Wester, Vasaplan

7) Nobody puts baby in a corner av  Anders Glasser och Stina Åslund, Vasaplan

8) Grön Eld av Vicke Lindstrand, Järnvägstorget

I artikeln ”7 konstverk som ni borde ha koll på” presenteras information om nästan alla av de verk vi tipsar om i vår konstslinga.

 

Uppsala: Uppsala stad har sedan länge haft drömmen om att bli en kulturhuvudstad. Detta har gjort att Uppsala arbetar mycket med sin offentliga konst, och att det finns mycket för att få en fin skulpturvandring! Och kommunen har satt ihop kortare information om små vandringar; ‘Konststråk i Uppsala‘.

 

 Primary Structure av Jacob Dahlgren. Foto: Wanås Konst

Primary Structure av Jacob Dahlgren.
Foto: Wanås Konst

Wanås: För dig boende i närområden; Hässleholm eller Kristianstad etc., är detta ett perfekt alternativ om man har möjlighet till bil. Wanås Konst, en internationell skulpturpark bjuder på härlig konst i vackra miljöer.